Κρητικη Διατροφη

Η Κρήτη δεν είναι μόνο γνωστή για τις υπέροχες παραλίες, το γαλάζιο του ουρανού, τις αρχαιότητες και τα μαγευτικά τοπία. Είναι επίσης γνωστή, λόγω των διατροφικών συνηθειών που ακολουθεί ο κρητικός λαός εδώ και αιώνες.
Γνωρίζετε ήδη ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ίσως η πιο διαδεδομένη και υγιεινή διατροφή στις μέρες μας. Ένας τρόπος ζωής που προσφέρει μακροζωία και καλή υγεία.
Αυτό που ίσως δεν ξέρατε μέχρι τώρα, είναι ότι σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η κρητική διατροφή είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Για πολλούς ερευνητές η κρητική διατροφή αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής.

Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η κρητική διατροφή είναι μια από τις πιο καλά ισορροπημένες δίαιτες στον κόσμο. Αποτελείται από προϊόντα που οι άνθρωποι της Κρήτης παράγουν τοπικά.

Το νησί της Κρήτης προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών χάρη στις ιδανικές κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Οι Κρητικοί έχουν μετατρέψει αυτά τα συστατικά σε νόστιμα και υγιεινά προϊόντα διατροφής με βάση παραδοσιακές συνταγές που διαρκούν για περισσότερο από 3.850 χρόνια.
Το μυστικό της καλής υγείας και της μακροζωίας είναι απλό για τους Κρητικούς που τρώνε ότι παράγει η πλούσια γη τους. Φρούτα, λαχανικά, χόρτα, κηπευτικά, όσπρια, τυριά και ψωμί. Αρωματίζουν τη γεύση με θαυμάσια αρωματικά φυτά, παρασκευάζουν γλυκίσματα με μέλι και πετιμέζι, και συνοδεύουν το γεύμα τους με καλό κρητικό κρασί.

Στην Κρήτη τα αρωματικά φυτά αποτελούν μιαν ακόμη σπουδαία παράδοση. Το νησί είναι γεμάτο από ποικιλίες φυτών που υπάρχουν αυτοφυή μόνο εκεί, όπως η μαλοτύρα και ο δίκταμος γνωστός από την αρχαιότητα για την αντισηπτική του ιδιότητα. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως "ωκυτόκειο", βοτάνι που έκανε τις γυναίκες να γεννούν ανώδυνα και γρήγορα.
Οι Κρήτες συλλέκτες αρωματικών φυτών προσφέρουν σήμερα στην αγορά πλήθος βοτάνων, όπως ρίγανη, βασιλικό, τίλιο, μαντζουράνα, θυμάρι, μέντα, δεντρολίβανο,δάφνη, χαμομήλι, φασκομηλιά και πολλά άλλα.
Τα εκπληκτικά αυτά βότανα, φυτρώνουν σε απόκρημνα βουνά του νησιού και συλλέγονται από έμπειρους για να αποξηρανθούν και να οδηγηθούν σε σύγχρονα συσκευαστήρια, χωρίς χημική ή άλλη επεξεργασία.
Σύγχρονες μονάδες συσκευάζουν και φροντίζουν να διατηρήσουν τα φυτά το άρωμα και τις άλλες εκπληκτικές τους ιδιότητες, ανάμεσα τους και η αντιοξειδωτική δράση που έχουν όταν καταναλώνονται.

Η συγκριτική μελέτη μεταξύ επτά χώρες, η οποία ξεκίνησε το 1960 από τον Δρ Ancel Keys του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και είχε υπό ιατρική παρακολούθηση μια ομάδα 12.000 ανδρών (συμπεριλαμβανομένων και 700 Κρητικών). Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης έδειξε ότι οι Κρητικοί είχαν το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων που προκλήθηκαν από καρδιακές προσβολές και διάφορες μορφές καρκίνου. Αυτή η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο πληθυσμός της Κρήτης ήταν ο μακροβιότερος.
Όταν, το 1991, τριάντα ένα χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης των επτά χωρών, ο Τομέας Κοινωνικής Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την ιατρική παρακολούθηση αυτής της ομάδας, περίπου το 50% των Κρητικών βρέθηκε να είναι ακόμα ζωντανοί, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντας από τις έξι χώρες, όπου δεν υπήρχε ούτε ένας επιζών (ακόμη και στην υπόλοιπη Ελλάδα)!
Το γεγονός ότι το ελαιόλαδο είναι ουσιαστικά το μόνο λίπος που καταναλώνεται στην Κρήτη, είναι ένα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά που κάνουν την Κρητική δίαιτα τόσο καλή.